Jornada de formació al voluntariat per al seguiment de petits mamífers semiaquàtics

Dimarts, 8 d’abril de 2025
BiBio i la Fundació RIVUS organitzen aquest dissabte 12 d'abril una jornada de formació al voluntariat per al seguiment de petits mamífers semiaquàtics
Les inscripcions per participar en l’activitat, que tindrà lloc a la Batllòria (Sant Celoni), ja estan disponibles al web de la Fundació RIVUS
El grup de recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Fundació RIVUS, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Celoni, han organitzat per a aquest dissabte, 12 d’abril, una jornada de formació de voluntariat per al “Seguiment de petits mamífers semiaquàtics (SEMSA)”.
L’activitat s’iniciarà a les 9:30 hores a la Sala d’Actes de la Unió Batllorienca (la Batllòria, Sant Celoni), amb una benvinguda i presentació dels resultats dels seguiments de quiròpters i petits mamífers aquàtics duts a terme a les conques del Besòs i de la Tordera. Seguidament, s’oferirà als voluntaris una sessió formativa, que consta d’una part teòrica i una part pràctica que es realitzarà en un tram de riu proper a la Batllòria.
Durant la part teòrica, hi ha prevista una introducció als petits mamífers semiaquàtics i s’explicarà amb detall com aplicar la metodologia i el protocol de seguiment d’aquestes espècies. Després d’aquesta primera part teòrica, es passarà a repartir els nous sectors de seguiment entre els diferents voluntaris interessats i seguidament es realitzarà la part pràctica de camp visitant un tram de riu dins la conca de la Tordera per posar en pràctica el protocol explicat i comentar aspectes específics del mostreig, que es preveu que finalitzi cap a les 14:30 hores.
Tota aquesta informació servirà per contribuir a la posada en marxa d’aquesta xarxa de seguiment basat en la ciència ciutadana per conèixer millor la distribució i biologia dels petits mamífers semiaquàtics a Catalunya. L’estudi se centra en cinc de les espècies de micromamífers més amenaçades vinculades al medi fluvial: l’almesquera (Galemys pyrenaicus), la rata d’aigua (Arvicola sapidus) i les tres espècies de musaranya d’aigua (Neomys sp.).
Aquestes espècies són bones bioindicadores de l’estat de salut dels ecosistemes fluvials, i entendre millor la seva presència i distribució ens pot donar claus essencials per a la seva conservació i gestió. L’activitat és gratuïta i oberta a la ciutadania, tot i que és requisit imprescindible ser major d’edat. Per participar, cal fer inscripció prèvia en l’enllaç disponible al web de la Fundació RIVUS.
Els petits mamífers semiaquàtics a les conques del Besòs i de la Tordera
L’any 2023, el Grup de Recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb el suport de la Fundació RIVUS, i en el marc de l’Observatori RIVUS, va dur a terme el seguiment de petits mamífers a les conques del Besòs i de la Tordera L’objectiu general d’aquesta col·laboració va ser conèixer la distribució de les diferents espècies de micromamífers aquàtics presents a les nostres conques, establir un mètode de seguiment i crear les bases per l’impuls d’una xarxa de voluntaris.
A partir de l’any 2024, aquesta xarxa es consolida a través del projecte de Seguiment de Micromamífers Semiquàtics (SEMSA). Basat en la ciència ciutadana, aquest projecte convida qualsevol persona interessada a formar part d’un equip de voluntaris que ajudarà a recopilar informació sobre aquestes espècies tan desconegudes i amenaçades.
Al llarg de 2025, es donaran a conèixer els resultats obtinguts en els seguiments duts a terme en el marc del conveni de col·laboració entre BiBio i la Fundació RIVUS.
Darrera actualització: 8.04.2025 | 13:17