Contactar
Idiomes
CatalÃ
CastellÃ
Anglès
Alemany
Francès
26.04.2025 | 12:33
Cercar:
Ajuntament
El municipi
Turisme
Actualitat
Adreces i telèfons
Ajuntament
Salutació de l'Alcalde
Consistori
Composició
Regidories
Informació dels regidors
Tècnics municipals
Anuncis / Edictes
Perfil de contractant
Serveis i trà mits
Oficines municipals
Serveis
Trà mits i gestions
Carpeta ciutadana
Impostos
Factura electrònica
Notificacions electròniques
Finestreta Única Empresarial (FUE)
Seu electrònica
Transparència municipal
El municipi
Guia del municipi
Com arribar
Equipaments
Empreses i comerços
Entitats i Associacions
Llocs d'interès
Subministraments
Emergències
Informació del Municipi
Fogars de Montclús
Història
El municipi en xifres
Patrimoni cultural
Informació geogrà fica
Turisme
Llocs d'interès
Patrimoni arquitectònic
Festes i fires
Rutes
Menjar i dormir
El temps
Actualitat
Avisos
NotÃcies
Agenda
Butlletà digital
Butlletà municipal
Rss
Hemeroteca
Adreces i telèfons
home
Actualitat
Avisos
NotÃcies
Agenda
Butlletà digital
Butlletà municipal
Rss
Hemeroteca
NotÃcies
Avisos
NotÃcies
Agenda
Butlletà digital
Butlletà municipal
Rss
Hemeroteca
Jornada de formació al voluntariat per al seguiment de petits mamÃfers semiaquà tics
Dimarts, 8 d’abril de 2025
BiBio i la Fundació RIVUS organitzen aquest dissabte 12 d'abril una jornada de formació al voluntariat per al seguiment de petits mamífers semiaquàtics
Les inscripcions per participar en l’activitat, que tindrà lloc a la Batllòria (Sant Celoni), ja estan disponibles al
web de la Fundació RIVUS
El grup de recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Fundació RIVUS, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Celoni, han organitzat per a aquest dissabte, 12 d’abril, una jornada de formació de voluntariat per al “Seguiment de petits mamífers semiaquàtics (SEMSA)”.
L’activitat s’iniciarà a les 9:30 hores a la Sala d’Actes de la Unió Batllorienca (la Batllòria, Sant Celoni), amb una benvinguda i presentació dels resultats dels seguiments de quiròpters i petits mamífers aquàtics duts a terme a les conques del Besòs i de la Tordera. Seguidament, s’oferirà als voluntaris una sessió formativa, que consta d’una part teòrica i una part pràctica que es realitzarà en un tram de riu proper a la Batllòria.
Durant la part teòrica, hi ha prevista una introducció als petits mamífers semiaquàtics i s’explicarà amb detall com aplicar la metodologia i el protocol de seguiment d’aquestes espècies. Després d’aquesta primera part teòrica, es passarà a repartir els nous sectors de seguiment entre els diferents voluntaris interessats i seguidament es realitzarà la part pràctica de camp visitant un tram de riu dins la conca de la Tordera per posar en pràctica el protocol explicat i comentar aspectes específics del mostreig, que es preveu que finalitzi cap a les 14:30 hores.
Tota aquesta informació servirà per contribuir a la posada en marxa d’aquesta xarxa de seguiment basat en la ciència ciutadana per conèixer millor la distribució i biologia dels petits mamífers semiaquàtics a Catalunya. L’estudi se centra en cinc de les espècies de micromamífers més amenaçades vinculades al medi fluvial: l’almesquera
(Galemys pyrenaicus)
, la rata d’aigua
(Arvicola sapidus)
i les tres espècies de musaranya d’aigua
(Neomys sp.)
.
Aquestes espècies són bones bioindicadores de l’estat de salut dels ecosistemes fluvials, i entendre millor la seva presència i distribució ens pot donar claus essencials per a la seva conservació i gestió. L’activitat és gratuïta i oberta a la ciutadania, tot i que és requisit imprescindible ser major d’edat. Per participar, cal fer inscripció prèvia en l’enllaç disponible al web de la Fundació RIVUS.
Els petits mamífers semiaquàtics a les conques del Besòs i de la Tordera
L’any 2023, el Grup de Recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb el suport de la Fundació RIVUS, i en el marc de l’
Observatori RIVUS
, va dur a terme el seguiment de petits mamífers a les conques del Besòs i de la Tordera L’objectiu general d’aquesta col·laboració va ser conèixer la distribució de les diferents espècies de micromamífers aquàtics presents a les nostres conques, establir un mètode de seguiment i crear les bases per l’impuls d’una xarxa de voluntaris.
A partir de l’any 2024, aquesta xarxa es consolida a través del projecte de Seguiment de Micromamífers Semiquàtics (SEMSA). Basat en la ciència ciutadana, aquest projecte convida qualsevol persona interessada a formar part d’un equip de voluntaris que ajudarà a recopilar informació sobre aquestes espècies tan desconegudes i amenaçades.
Al llarg de 2025, es donaran a conèixer els resultats obtinguts en els seguiments duts a terme en el marc del conveni de col·laboració entre BiBio i la Fundació RIVUS.
Compartir
Tweet
iCal
vCard
Darrera actualització: 8.04.2025 | 13:17
Jornada de formació al voluntariat SEMSA
Autoria: Consorci Besòs Tordera
Documents
Jornada de formació al voluntariat SEMSA
1MB
Consorci Besòs Tordera
Nota de premsa
100.03KB
Consorci Besòs Tordera